• Romania
  • 29℃ Comuna Colceag, Prahova
localizare

Comuna COLCEAG este situata in sud-estul judetului Prahova, in zona Campiei Gherghita, in imediata apropiere a dealurilor subcarpatice si la distanta de 29 Km. de municipiul Ploiesti, 7 Km. de orasul Mizil.

Comuna COLCEAG este formata din 4 sate, si anume : satul COLCEAG- sat de resedinta, satul INOTESTI, satul PAREPA-RUSANI si satul VILCELELE ( fost DEGERATI). Relieful zonei este reprezentat dintr-o campie plana, ce coboara de la nord spre sud, fiind traversata de vai ce coboara lin pana in Campia Baraganului.

Hidrografia este reprezentata numai de paraul Balana care divagheaza in campie, indreptandu-se spre lacul Fulga, iar de aici se uneste cu paraul Ghighiu.

Solurile sunt formate in general din cernoziomuri degradate. Vegetatia din aceasta zona este cea caracteristica stepei ierboase.

Forma caracteristica de relief a localitatii Colceag este campia. La cativa kilometri spre sud, incepe Cimpia Baraganului. La limita nordica a comunei inaltimea fata de nivelul marii este de 12 m., iar la limita sudica este de 120 metri. Cateva accidente de teren care intrerup monotonia peisajului sunt movilele, facute de oameni in scopul delimitarii pamanturilor, cu exceptia celor doua: 1) Cetatea Fetei la sud de satul Degerati - Vilcelele, care a fost un centru roman cu misiunea de supraveghere si de aparare a teritoriului cucerit din Dacia lui Decebal - 2) movila de la vest de satul Colceag care este ridicata de comunitate umana, probabil ginta - in neoliticul tarziu, aproximativ 4000 I.Hr.. Obiceiul era ca la parasirea zonei, din cauze multiple, sa se ridice pe vatra locuita un teren - movila.

Conditiile pedo-climatice, existenta terenurilor intinse si a unei clime specifice de cimpie, temperat continentala cu diferente mari de temperatura de la iarna la vara. Temperaturile medii sunt de 3 - 5 grade Celsius iarna si 21 - 24 grade Celsius vara. Precipitatiile nu cad uniform, luni m,ai umede fiind mai si iunie. Zapada dureaza in medie intre 40 - 50 zile.